Monday, August 30, 2010

Merdeka n Iktikaf

Sambut merdeka dan iktikaf, mana yang korang pilih???

ape yang korang dapat kalau sambut merdeka???betul ke negara kita dah merdeka??penat jer sambut merdeka tiap tahun,buat habis duit jer,dah la ekonomi merosot...korang fikir balik betul ke kita dah merdeka. Tidak semudah yang dilihat,penjajah tidak beri kemerdekaan melainkan bersyarat. kita kena ikut telunjuk depa,ikut cakap depa,sehingga banyak tanah negara kita tergadai. apa yang paling penting adalah penjajahan pemikiran,inilah satu2nya penjajahan mereka yang berjaya atas umat islam kini,terutama pemuda sebagai tonggak agama.Aku tak nak tulis panjang2,korang fikir2lah.

cuba tengok. Berapa ramai yang pegi sambut merdeka dengan yang iktikaf di masjid2 dan surau2.mana yang ramai???korang jawab la sendiri.

Kalau korang pilih iktikaf Allah yang akan beri ganjaran,bermacam janji Allah kepada hambanya yang tak akan mungkir janjinya. Apatah lagi kita mencari Lailatul Qadar,malam yang lebih baik dari seribu bulan. kalau tak iktikaf pun bagunlah untuk solat di malam hari,mohonlah munajat kepada Allah yang mencipta kita dan dia tahu apa yang kita perlu. tak perlu meminta kepada manusia yang tak punyai apa2.

Marilah sama2 kita muhasabah diri kita sementara di bulan yang mulia ini,sebelum terpisahnya roh dari jasad kita.

No comments:

Post a Comment